Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - за свободата, националната памет, образованието и бъдещето

Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата. С тези думи на гениалният поет и революционер Христо Ботев ще посрещнем утрото на 2 юни – ден за почит, поклонение и памет.

За саможертвата, за подвига и за свободата...И осъзнаваме ли ги днес? По темата ще говорим с Ася Николова, директор на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, където е и митинг-поклонението по повод 140 години от героичната гибел на  Христо Ботев.

„Точно днес“ акцентираме и на проблемите на образованието в 21 век, които ще се дискутират в Пловдив от водещи експерти. За новите промени вече на дневен ред ще научим от интервюто на Живка Танчева с Мария Гайдарова, председател на Световния образователен форум-България.

Спираме се и в квартал "Капана", където и днес си дават среща творчески инициативи. За тях ще ни разкаже Антоанета Петричанска.

Евродепутатът Илиян Йотова също ще гостува в утрото на 2 юни. С нея ще говорим за предимствата и недостатъците на политиката по сближаване в България, а също и за предизвикателствата пред БСП.

И още в „Точно днес“:

Абдикира ли държавата от грижата за децата, които се борят с рак? Разговор с Красимира Стефанова, инициатор на благотворителна кампания за набиране на средства за ремонт на Клиниката по детска онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. 

Правим и кратка разходка до село Гостуша в Сърбия. Там ще ни пренесе  фотоизложбата на Института за защита на паметниците на културата в Ниш, която е на вниманието на пловдивчани от днес. За нея ще ни разкаже Ангел Янков, директор на Етнографския музей.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

публикувано на 17.06.24 в 09:38

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55