Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимост и памет "Точно днес" на 22 септември

| обновено на 21.09.16 в 17:38

Обявяването на независимостта безспорно е важно събитие в историята ни. 22-ри септември 1908 година е денят, в който България извоюва своята пълна свобода.

Макар и да не носи емоционалния заряд на Съединението, българският народ проявява непоколебимост и е решен да защитава своята родина. Независимостта е дело и на европейската дипломация.

Какви са опорите на това историческо събитие с център Велико Търново, 108 години по-късно разсъждаваме с госта ни в студиото доц. д-р Симеон Кацаров, преподавател от Философско-историческия факултет на Пловдивския университет.

В сутрешния блок разговаряме с главния уредник на Държавния архив - Пловдив Григор Христев  за местата в града, свързани живота и творчеството на Иван Вазов. С това интервю завършва поредицата материали, които Радио Пловдив посвети на инициативата "Седмица на Иван Вазов по БНР".

И още от акцентите на "Точно днес":

На 23 септември се открива НОЩ 2016 в Пловдив, в аванс една проява започва от днес, за нея ни разказва Петко Танчев.Той прави възможен новия модул в програмата на Нощта Creative Media Lab  - фокусиран изцяло в развитието на дигиталното изкуство и показването на нови технологии. Мястото е Военен клуб Пловдив.

С Даниела Горалова , автор на художествена керамика ви срещаме, за да представим  заедно първия пленер по грънчарство в рамките на откриващия се днес Панаир на занаятите в Пловдив. Заради многото планирани събития, шатрите със занаятчиите ще са позиционирани на Узун чаршия (малката главна) и в кв.Капана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02