Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците в земеделието да се наемат почасово

Снимка: БТА

За пореден път земеделски стопани протестират в Пазарджик срещу еднодневните трудови договори, които трябва да сключват със сезонните работници. 

Тези договори са голяма бюрократична тежест за земеделците, категорични са стопаните и настояват да бъде отменен чл. 114 А от Кодекса на труда, който регламентира еднодневните трудови договори.

Администрацията на тези договори е невъзможно да стане на полето, обяви пред Радио Пловдив Стоян Кузев, производител и кмет на пазарджишкото село Юнаците, който е неформален лидер на протестиращите. Той обясни, че по време на кампания всяка сутрин има между 40 и 50 човека, които не бива да пуска в нивата докато не направи договор на всеки един от тях. Ми, то ще стена два часа, те ще си отидат, каза Стоян Кузев.

Една санкция за един работник е 1500 лева. Представете си, че имате днес пет работника, по 1500 лева - присъствието ви след туй на полето до края на годината става безсмислено, посочи още Кузев. 

Той обясни, че тези договори се регистрират в дневници, които се отчитат ежемесечно пред Инспекцията на труда. 

Искаме отпадането на еднодневните трудови договори, заяви земеделският производител от името на колегите си от Пазарджишкия регион. Той обясни, че имат подкрепата на много производители от цяла Южна България - Пловдивско, Димитровград, Стара Загора, Карлово. Розарите са на същия хал, подчерта Кузев. 

Стопаните настояват наемането на работниците да става почасово - четири, шест осем часа, както е по цял свят. 

В земеделието наетите реално работят от четири до шест часа, а искат да бъдат осигурявани на осем часа, обясни Стоян Кузев. 

Той допълни: До обяд работят при един работодател и биват осигурявани на осем часа, след обяд при другия - осигурявани също на осем часа. Питам ги господата управляващи тогава къде отиват тези пари от двойните осигуровки

Кой работодател внася осигуровките на работниците предварително?, попита още Стоян Кузев. 

По думите му, земеделските производители не са против да си плащат това, което е необходимо. И настояват за изсветляване на бранша. Стопаните са подготвили декларация с исканията си.

Служебният министър може да парира действието на чл. 114 т. А, както го направи г-н Бойко Борисов. Така Стоян Кузев отговори на въпроса защо организират протест, след като възможностите на служебното правителство за удовлетворяване на исканията им са ограничени. 

Служебният социален министър Гълъб Донев е запознат с нашите искания, той също е на мнение, че тези договори не могат да бъдат администрирани по този начин, обясни Стоян Кузев.

Ще извадим техниката, ако не бъдем чути. Ще ходим в София след като бъде сформирано правителство и Народно събрание, подчерта земеделецът от село Юнаците.

Цялото интервю със Стоян Кузев можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23