Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - от изворите на достойнство и дух до справедливостта

Творчеството на Иван Вазов е най-големият щит срещу разрушаването на българския дух. Вазов разгада българския код и го вгради у всеки, казва  тазгодишният носител  на  Вазовата награда за литература проф. Смеон Янев.

Чуйте  разговора с него за българина като нравствен проблем и обществените настроения  като обстоятелства и интелектуално усилие и още за  днешните извори на достойнство в недостойни времена.

След нестихващото вече втора седмица напрежение между българи и роми, поредния мащабен протест в Асеновград срещу насилието на децата от отбора по гребане  и неспособността на държавата да гарантира справедливост и гражданско спокойствие, кметът д-р Емил Караиванов инициира в понеделник среща между представители на Инициативния комитет на протестиращите и депутатите от района.  В програма „Точно днес“ – след нощта на недоволството  и  преди  внасянето днес в МС на писмо от 90 директори на училища от цялата страна с призив да не се допуска превръщането на междуличностни частни случаи в ескалиращ етнически проблем с национално значение – чуйте  репортаж на Паолина Комсалова  и Деян Колев – изпълнителен директор на Центъра на междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Администрацията  на район „Източен“  се премести на нов адрес – дългоочакваното пребазиране  е факт от 10 юли, а за  новата организация на работа и услуги за гражданите – чуйте кмета на „Източен“  Николай Чунчуков.

Безплатни прегледи за макулна дегенерация, свързана с възрастта и старческа катаракта стартира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Св.Георги“  до 18 август. Заболяването се развива с напредване  на възрастта. Около 30% от хората след 75 години имат някаква форма на заболяванията, които се проявявт със сходна симптоматика – намалено зрение, разкривяване на образите. По темата  чуйте началника на Клиниката по очни болести проф. Нели Сивкова.

В минутите за култура след 9.00  в разговор с галеристката Анна Дякова ще ви поканим  на изложбата „Наивисти“ в галерия „Дяков“, събрала творбите на Ангел Василев, Анета Яламова, Вили Николов, Калина Атанасова, Кирил Божкилов Милчо Спасов  и Стоян Божкилов.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02