Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Училището в Караджово с мисия да задържи децата в клас

Проблемите с преждевременното напускане на училище и преодоляване на затрудненията в обучението вече изглеждат мисия възможна за Основно Училище „Васил Левски“ в с. Караджово. И това е така благодарение на проект „Подкрепа за успех“, в който училището се включва през 2019г. Той продължава до 31 юли тази година.

Сформираните групи за запълване на пропуските в образованието са били по български език и литература, математика, чужд език и човека и природата, обясни директорът на училището Красимира Благоева.

"Проекта изключително подпомогна и разшири предметните области на децата. Помага им и за бъдеща социална и личностна реализация", добави Благоева.

Преди да се сформира групата на базата на тестове се изготвя оценка на знанията на учениците, така че да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се. Групите са от не повече от 8 души. Изготвя се и програма за дефицитите на учениците.

"Учителят сам намира своите правилни методи и начини за поднасяне на информация, така че тя да остане трайно в съзнанието на учениците", коментира Красимира Благоева.

Резултатите от програмата забелязват и самите ученици. "Беше ми трудно по български език. Вече обаче започнах да чета", каза едно от децата. Оказа се, че най-сериозни затруднения учениците са имали по математика и по-конкретно с умножението. 

По човек и природа пък с песен децата се учат на това що е екология. И за да покаже, че не само може да пее, но и няма проблеми с четенето Божидара от 3 клас прочете част от песента.

По проекта е назначен и образователният медиатор Бойчо Кочев. Той е от ромски произход, завършил е Основно училище „Васил Левски“ в Караджово. Студент е по биология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и отново се връща в мястото, дало му тласък в живота, за да помага на децата да намерят своя път.

"Когато човек от ромската общност застане пред учениците и родителите, хората започват да вярват в себе си, защото той е постигнал това, което и те самите могат", каза Кочев.

Стойността на проекта е 129 милиона 759 хиляди 359 лв. и се реализира по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Репортажът е част от рубриката за успешните образователни практики, реализирани по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която цели повишаване на информираността и насочване вниманието на обществото към програмата. Инициативата е съвместна между Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“. 


БНР подкасти:

Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56