Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отговорността за падналия МиГ- 29 не е само на един човек

Пресилено е един полковник непосредствено да ръководи насочването и стрелбата на полета. Това коментира в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив ген. Спас Спасов, председател на фондация „Български Военновъздушни сили“. Поводът е, че Военно окръжна прокуратура София  привлече като обвиняем полк. Методий Орлов по случая с военния пилот Валентин Терзиев, който загина миналата година по време на полет над Черно море. Полк. Орлов е зам.- командир на Авиобаза "Граф Игнатиево" .

Ген. Спас Спасов обясни, че при такива операции има и ръководител,  и подръководители, които наблюдават полета и дават преките команди.

Затова и той е изненадан от посочването на един виновник и добави, че допуска възможността да има допълнения в изводите и решенията на прокуратурата.

„Преди на тези подръководители им се казваше щурмани насочвачи. Те насочват самолета, дават му курс, височина. Ако се наруши някаква безопасна височина, те му дават команда да прекрати снижението или стрелбата.

В стрелбите под главния ръководител има ръководител, който е за стрелби по надводни или наземни цели, ръководител, който насочва самолетите или изтребителите към дадената цел, ръководител на зенитните средства, които стрелят.

Командите се дават от непосредствения ръководител. Той е този, който наблюдава параметрите на екрана. Възможно е когато се е отишло под опасната височина, той да е запитал полк. Орлов – разрешете да прекратя и тогава главният ръководител да е казал – не, продължете още малко. Не съм запознат обаче в такива детайли със случая“, обясни ген. Спасов.

Той уточни още, че в процеса на предварителна подготовка за извършване на полетите се посочват мерките за безопасност, сред които е и минимална безопасна височина. С тях е запознат и пилотът.

По думите му тук има две грешки. Първата е загуба на пространствена ориентация от страна на пилота. Втората, която е и основната, недостатъчна подготвеност на екипажа във въздуха и тези, които ръководят полета. Като причина за недостатъчната подготвеност ген. Спасов посочи политиците, тъй като от тях зависи какъв ще бъде отпуснатият ресурс за летателни часове.

„Когато няма ресурс за летене, се допускат и такива инциденти“, добави ген. Спасов.


Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56