Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е Пловдив да бъде чист и да има строг контрол в ОП "Чистота"

| обновено на 03.01.24 в 16:49

Единствният натиск е градът да бъде чист и да се засили контролът по сметосъбиране, сметоизвозване, ръчно метене, машинно метене, както и контролът върху нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. 

Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, коментирайки неофициални информации, че е оказал натиск върху директора на Общинско предприятие "Чистота" Димитър Георгиев и затова той напуска поста. 

Стоянов припомни, че от общината са дали два месеца толеранс на Димитър Георгиев. Той обаче не се е справил, тъй като се вижда, че Пловдив не се почиства както трябва. Затова кметът Костадин Димитров е поискал оставката на Димитър Георгиев и той вчера си я е подал, като остава на работа до 5 януари.

Нашите критерии са по - високи, за съжаление не се покриха с неговите, подчерта заместник-кметът Стоянов.

Той посочи, че Общинското предприятие "Чистота" е от близо 800 човека персонал, което го прави трудно за управление.

По думите на Стоянов, е необходим постоянен контрол върху хората и техниката.

Той припомни, че когато е бил начело на това общинско предприятие, е действала комисия за всеки микрорайон на Пловдив. Тя е оценявала контрольорите и организаторите и според тези месечни оценки се е изготвял график, по който се е виждало къде в града има най - големи проблеми с почистването.

Отделно 53 човека от предприятието са били обучени от Общинския инспекторат да съставят актове и фишове за глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци от граждани и фирми. И тогава се правеха по 200 фиша на месец, а сега за три години няма издаден нито един фиш, подчерта заместник-кметът Стоянов.

Той припомни още, че до всички търговски обекти са били изпращани писма с посочен точен ден и час за предаване на кашони и други отпадъци. Ако обектът не ги е предавал, са му били налагани глоби.

Искаме да въведем стандарта от преди години и той да се надгради, каза още Иван Стоянов.

Той не посочи има ли определен човек, който ще заеме поста директор на Общинското предприятие "Чистота". Каза само, че с кмета обсъждат няколко имена и решение ще има следващата седмица.

Интервюто на Антония Попова с Иван Стоянов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09