Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещи" -те на 5 юли: Познатият и непознат Петър Димков

 Питат лечителя Петър Димков: "Ако трябва да дадете само едно хапче на човечеството - кое ще е то ? Петър Димков отговаря "Хора, обичайте се помежду си".  Слушайте "Срещи" - те на 5 юли - Людчила Сугарева ще разговаря с Тодор Ялъмов и  изследователя..

публикувано на 03.07.14 в 11:07

В "Срещи"-те на 28 юни обичаме ли властта на "твърдата ръка"

Кои са големите диктатури в българската история?  Защо почти цялото съзнателно съществуване на човечеството е под знака на  диктатурите? Значи ли, че в гените ни е закодиран нагонът към подчинение?  В "Срещите" на 28 юни - разговор с психиатъра..

публикувано на 26.06.14 в 10:26

В "Срещи"-те на 21 юни: Защо клетвите в българския език са три пъти повече от благословиите?

На 21 юни  в "Срещите "- за наричанията, клетвите, благословиите.  Наистина ли наричанията могат  да променят живота ни ? И защо в българския език клетвите са 2529 срещу едва 883 благословии?  Разговор с проф.Милена Кирова и доц.Юлия Николова. Началото..

публикувано на 19.06.14 в 17:31

В "Срещи" - 14 юни - Има ли българско село днес

 На 14 юни в "Срещите " - има ли българско село днес и ако "да" какъв  е прочитът му на случващото се с днешна дата? Един разговор и за това - манталитетът ли прекроява политиката или политиката манталитета?   Министър  Димитър Греков, социологът..

публикувано на 12.06.14 в 11:01

В "Срещи" - 7 юни - ден на Пловдив и Йерусалим

За толерантността в света на многогласието и безконтролното множество на истини и воли.  Разговорът в студиото на Радио Пловдив  е с президента на фондация "България "Яков Джераси, д-р Невен Енчев, председател на израелско-българския културен институт..

публикувано на 07.06.14 в 10:20

За пътуването навън и вътре в теб - д-р Румен Стоилов след Тибет, Перу и Япония в "Срещи"-те на 31 май

За скоростта на промените - в Космоса  и в  човешкото тяло... За невъзможността да  ги обясним с думи и понятия... За поколението след нас... Разговор с д-р Румен Стоилов след пътешествията му до  Тибет, Перу и Япония. В "Срещи"-те от 9.00 до 10.0..

публикувано на 29.05.14 в 11:27

Този свят е сътворен от словото и в словото е спасението му - в "Срещи"-те на 24 май

За  преображенията на буквите  и словото в деня 24 май, когато спомняме Кирилицата...  А в нея четем: "Помни буквите,учи да говориш! Изричай  словото твърдо!...Върви! Покорявай света !"- така азбукарчетата от 10 век са я наизустявали! За азбуката като..

публикувано на 22.05.14 в 15:32

Тази събота, 17 май, в "Срещите" - Как да сбъднем Еразъм?

В училище на  детето му казват "чети Ботев", по телевизията  -"слушай Азис ", в бандата го викат "ела с нас да чупим стъкла след мача"... А светът, в който живеем, постоянно произвежда бъдеще, изграждайки го обаче с досегашните си понятия и институции.....

обновено на 17.05.14 в 10:22

Възможна ли е световната култура без славянското писмо и четмо? - отговорът в "Срещи"-те на 10 май

1151 години след създаването на славянската азбука-две академии на науките - Българската и Македонската за първи път заедно ще честват деня на славянските просветители и заедно  ще дебатират защо делото на братята става все по-актуално; Великоморавската..

публикувано на 08.05.14 в 14:57

Светлин Русев за това къде свършва изкуството и къде започва кичът - в "Срещи"-те на 3 май

За него Ванга казва "Он е на мене татко, а на Бога служител". За него Радичков пише: "Той не рисува рая, защото там се кади много тамян, непрекъснато се носят псалмопения и вее скука. Не рисува и ада, защото там непрекъснато има някакъв шум,дърва се..

публикувано на 29.04.14 в 10:03