Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е пловдивчани да си вземат сами града в ръце

| обновено на 01.11.23 в 17:16

В новия Общински съвет на Пловдив присъства и новата формация "Българска прогресивна линия", зад която стои сдружението „Браво, Пловдив“. Формацията печели 9,28% от вота на избирателите и получава 5 мандата в местния парламент.

Пред Радио Пловдив създателят на гражданското сдружение "Браво, Пловдив" Веселин Костов коментира, че най - важното е да продължават акциите за града. Инициативите са събрани в цяла програма и целта е да изпълнят това, което са обещали на всичките си доброволци.

Възможно е да учредим партия, но тя ще бъде отделно от гражданското сдружение "Браво, Пловдив", което е с идеална цел, каза Веселин Костов.

Той припомни, че баща му Димитър Костов е участвал много в активния живот на Пловдив и сам самичък се е борил срещу всички несправедливости в града. 

Аз реших да продължа неговото дело, обяви Веселин Костов.

Мисля, че е време пловдивчани да си вземат града в ръце сами, подчерта той. 

И обясни, че идеята на гражданското сдружение "Браво, Пловдив" е да обхване колкото се може повече пловдивчани, независимо от политическите им пристрастия. Като учредител той е молел всички дошли в сдружението да имат като първа цел не тяхната политика, а Пловдив.

Време е да се обединим пловдивчани, за да правим нещо хубаво за града!

Веселин Костов призна, че лично не е очаквал чак толкова голяма подкрепа на изборите и е изненадан. И отново подчерта, че ще работят с хора, които подкрепят техните акции за Пловдив. 

Една от големите точки в нашата програма е безплатен и екологично чист градски транспорт. Искаме Пловдив да отиде в 21-ви век, заяви учредителят на "Браво, Пловдив". По думите му, той може да е дори по - евтин от сегашния за пловдивчани с електрически автобуси, със зареждане от фотоволтаици и с добра лизингова програма напред.

Това е бъдещето, за да спасим града от задръстванията и да облекчим ежедневието на пловдивчани.

На нас приоритетът ни е Пловдив преди всичко. Всички искат да оправят транспорта, задръстванията, но не казват как. 

Друг проблем е Марица. Тя е много голям проблем, защото е изоставена от годиниПроблем са дърветата под мостовете - те трябва да бъдат премахнати, защото са много опасни. Не само при наводнение, но и при пожар.

Не може да се каже, че "Браво, Пловдив" ще подкрепи новия кмет на града, независимо кой е той. Според Костов подкрепа би могла да се даде за отделни политики или инициативи на кмета и администрацията, ако те съвпадат с акциите на сдружението и работят за пловдивчани. 

Фактите:

Учредителят на "Браво, Пловдив" Веселин Костов е завършил образованието си в Брюксел. Има дългогодишен опит в сферата на рекламата и правенето на политически кампании.

Той беше първоначалният избор на сдружението за кандидат за кмет на Пловдив. Общинската избирателна комисия обаче не позволи неговата регистрация, тъй като според правилата на Изборния кодекс български гражданин, имащ настоящ адрес извън България през последните 6 месеца, не може да се кандидатира за кмет или общински съветник, макар винаги постоянният му да е бил в Пловдив. 

Затова „Браво, Пловдив” издигна за кандидат-кмет на Община Пловдив Савина Петкова. На изборите на 29 октомври Петкова постигна пети резултат.

Според реда в кандидатската листа на "Браво, Пловдив" общински съветници стават:

Савина Петкова - юрист и бивш председател на Общинския съвет от 2015 г. като част от Реформаторския блок. 

Ерол Садъков - кандидат за кмет на район „Източен“, който отива на балотаж на 5 ноември срещу кандидата на ГЕРБ Емил Русинов. Садъков в последния мандат изпълняваше функцията на заместник-кмет на "Източен".

д-р Ангел Молев - началник на отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Пловдив.

Яна Димитрова - юрисконсулт, на вота в неделя бе кандидат за кмет на район "Централен", но не стигна до балотаж.

Борислав Инчев - икономист, бивш кмет на пловдивския район "Южен" в мандата 2015 - 2019 г.  На изборите на 29 октомври той отново бе кандидат за кмет на същия район, на не стигна до балотаж. 

Интервюто на Неда Велкова с Веселин Костов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56