Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картофопроизводителите готвят голям протест в София

Искаме конкретна позиция по: Зелената сделка, вноса от трети страни, включително Украйна и за безумния натиск на търговските вериги върху българските земеделски производители.

Снимка: bgfermer.bg

Ние имаме искания за политики! Политически искания нямаме. Нито ни интересува каква ще е ротацията, нито ни интересува кой ще е следващият министър, ще има ли следващ изобщо, нито ни интересува кай е предишният.

Земеделието трябва да се превърне в национален приоритет!

Ние трябва да си произвеждаме храната, това е истината!

Това заяви пред Радио Пловдив Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

Той обясни, че заедно пет земеделски асоциации продължават борбата.

Това са: Национална асоциация на картофопроизводителите, Обединени земеделски прозиводители, Асоциацията на гъбопроизводителите, Асоциацията на производителите на черупкови плодове и Съюзът наземеделските кооперации в България.

Утре в 11 часа те ще дадат пресконференция. В края на седмицата подготвяме голям протест в София, заяви Джиков и уточни, че пътни блокади ще има през цялата седмица.

Имаме някои общи искания, но не всички. Имаме различни виждания. Така Джиков отговори на въпроса защо не се обединят и не действат заедно с 26-те браншови организации, които от утре възобновяват земеделските протести.

По думите му, разделението ще продължи докато в България няма единно представяне на целия земеделски бранш.

Джиков съобщи, че днес официално тяхната група асоциации са представили в земеделското министерство законопроект за промяна на Закона за земеделските производители. Той предвижда задължително условие за кандидатстване и получаване на субсидии да е доброволното членуване в определена земеделска браншова асоциация. 

Следващата стъпка е Закон за браншовата представителност. Всеки един трябва да е длъжен да избере конкретна асоциация, в която да членува, посочи председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите. 

По думите на Джиков само земеделските поризовдители плащат цената на Зелената сделка. 

Взимаме едни пари, а в магазинитие няма нищо. Започва все повече и повече да се увеличава напрежението на българите.

Увеличава се процентът на тези които казват: Чакайте бе, какво става? 800 милиона изсипани миналата година, а по магазините няма българска стока! 

Джиков подчерта, че не са съгласни с тази представителност, която заявява Българската аграрна камара. Това са много гръмки фрази, но на практика е видно, че те въобще не представляват основната част от земеделските произовдители. 

Не сме съгласни и с разписаните конкретни международни искания и исканията, които ще се изпълняват вътре в стараната.

Искаме конкретна позиция поЗелената сделка, вноса от трети страни, включително Украйна и за безумния натиск на търговските вериги върху българските земеделски производители.

От днес стартират преговорите и все още не знаем позициите нито на замеделския министър, нито на представителите на политическите партии.

За нас няма значение кой е министър. Когато са поставени правилно проблемите на масата и от изпълнителната и законодателната власт, те ще бъдат решени. 

Картофопроизводството е структурно важен отрасъл. Той е от изключително социално-икономическо значение, защото 80% от производителите на картофи са в планински и полупланински райони, обясни Тодор Джиков. 

И припомни, че от по - миналата година е спряно обвързаното подпомагане за картофи. 

Миналата година в страната са засети 55 хиляди декара с картофи

В момента цените, които обявяват производителите и търговците на семена, са с 300 лева на декар по-скъпи от миналата година. Без да купим семена ние не можем да започнем кампанията по засаждането на картофи. 

Картофите на пазара у нас са вносниПроцентът на българските картофи  е незначителен. 

Според Джиков, първото нещо, което трябва да се направи е да се дадат парите. При една добра огранизация в МЗХ ние можем в рамките на един месец да стартираме подаване на заявления за подпомагане.

Интервюто на Неда Велкова с Тодор Джиков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30