Life +

Снимка

България  е на едно от първите места в света по богатство от лечебни растения. Преработката им у нас може да осигури поминък за една четвърт от народа ни, ако го опазваме и ползваме разумно.

Проект „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България” е първият български проект, съфинансиран по компонент „Информация и комуникация” на Програмa Life + , на Европейската комисия. Изпълняван е от Фондация „Информация и природозащита”, Българско национално радио (БНР) и ЕкоЛогични Консултации ЕООД.

Повече от 150 рубрики за билките  вече са излъчени по Радио Пловдив  и Радио Стара Загора и по Програма „Хоризонт” на БНР. Голяма част от тях са повторно излъчвани и от останалите радиостанции на БНР, като с това посланията на Проекта достигат до цялата национална общественост.

В рамките на Проекта са:

- проведени обучения за: радио-журналисти; общински еколози, служители на областните управи и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки; както и за билкозаготвители, преработватели и берачи.

-  организирани изнесени приемни за фермери

-  произведен и излъчен по Българска национална телевизия документален  филм

-  проведен Панаир на билките, в Пловдив

Снимка

Знаете ли, че българските билки са сред най-лековитите и че страната ни е на едно от първите места в света по количества годишен износ?

Чухте ли рубриките за билките по програма "Хоризонт", Радио Стара Загора и Радио Пловдив? Ако се интересувате от лечебните растения на България, моля отделете 10 минути, за да попълните анкетата и с това да помогнете на кампанията за Опазване и устойчиво ползване на лечебните растения в България!

Предварително благодарим за вашата подкрепа!

                                                                Анкета: Познавате ли българските билки?

Календар на ЛР - Смрадлика

Смрадликата, известна ни още от тефтерите на баба под името „тетра”, е вълшебен лек от природата. Народът казва, че билката цери 99 болести и сигурно няма човек, който да не се е възползвал поне веднъж от силните й лековити качества. Освен изключително..

публикувано на 14.10.15 в 13:20

Къпина - опазване в природата и култивирано отглеждане

Бодлив храст, растящ покрай пътища и синури, разпространен на територията на цялата страна и срещан от полето до планините на надморска височина до 1700 метра- всички сме го виждали, всички сме посягали и откъсвали от ароматните и сочни плодове на..

публикувано на 29.09.15 в 17:41

Преработка на диворастящи билки в тинктури и капсули

България е една от най- богатите страни в света на ценни за фармацията, козметиката и хранително – вкусовата промишленост лечебни растения. Страната ни оглавява класацията за най- голям износител на билки в Стария континент. Много важна  отличителна..

публикувано на 28.09.15 в 12:25

Календар на ЛР - Безценният тревист бъз

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространеноу нас, на практика е безценно. Казват, дори че е билка със свойства на панацея . Може би не й обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме   тревистия бъз или бъзака -..

публикувано на 14.09.15 в 12:00

Глухарчето като мощно лекарство и вкусна храна

Глухарчето (Taraxacum officinale ) е познато на хората от хилядолетия. Народът го нарича още радика, жълтурче, попадийка, фенерено цвете, млечна пръчка, масно цвете и полска салата. Слънчевите жълти цветове на глухарчето цъфтят по поляни, ливади,..

публикувано на 31.08.15 в 11:21

Отглеждане на малини по биологичен начин

Малината е не само  вкусен, ароматен  и любим плод за много хора, но и билка. Плодовете й притежават богат коктейл от витамини, антииоксиданти, минерали, киселини и фибри, а  чаят от малиновите листа лекува  стомашно – чревни заболявания, гърлобол и..

публикувано на 27.08.15 в 14:15

Култивиране на Исоп

Исопът е многогодишно, полухрастовидно растение от семейство Устоцветни. На височина достига от 80 до 150 сантиметра, има нежни синьо-виолетови цветове, приятен аромат и лютиво-горчив вкус. Видът е с добре развита коренова система, изправени стебла,..

публикувано на 26.08.15 в 11:37

Правила за опазване на растенията, позволени само за лично ползване и опазване на находищата им

С аромати, цветове и свежест планината мами в летните жеги, а ръцете на туристите сякаш сами посягат към растенията, с които на свеж букет или сушена връзка  можем да пренесем богатството на природата у дома. Използването на лечебни растения е все по-..

публикувано на 31.07.15 в 13:43

Календар на ЛР - Кръвен здравец

Здравецът разпръсква аромат в почти всяка българска градина. Здравец за здраве казва народа ни и не случайно нарича билката още « жива трева» От различните  видове здравец,  с доказани  лечебни ствойства е кръвният здравец  - билка позната на хората..

публикувано на 29.07.15 в 16:57

Отглеждане на мащерка по биологичен начин

Преди 5 000 години шумерите откриват лечебните свойства на мащерката. Древните гърци се сетили да я добавят в ястия,  римляните - воини ароматизирали ваната си с нея, а шотландците пиели чай преди битка. И така до наши дни  мащерката си остава сред..

публикувано на 28.07.15 в 15:15