Life +

Снимка

България  е на едно от първите места в света по богатство от лечебни растения. Преработката им у нас може да осигури поминък за една четвърт от народа ни, ако го опазваме и ползваме разумно.

Проект „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България” е първият български проект, съфинансиран по компонент „Информация и комуникация” на Програмa Life + , на Европейската комисия. Изпълняван е от Фондация „Информация и природозащита”, Българско национално радио (БНР) и ЕкоЛогични Консултации ЕООД.

Повече от 150 рубрики за билките  вече са излъчени по Радио Пловдив  и Радио Стара Загора и по Програма „Хоризонт” на БНР. Голяма част от тях са повторно излъчвани и от останалите радиостанции на БНР, като с това посланията на Проекта достигат до цялата национална общественост.

В рамките на Проекта са:

- проведени обучения за: радио-журналисти; общински еколози, служители на областните управи и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки; както и за билкозаготвители, преработватели и берачи.

-  организирани изнесени приемни за фермери

-  произведен и излъчен по Българска национална телевизия документален  филм

-  проведен Панаир на билките, в Пловдив

Снимка

Знаете ли, че българските билки са сред най-лековитите и че страната ни е на едно от първите места в света по количества годишен износ?

Чухте ли рубриките за билките по програма "Хоризонт", Радио Стара Загора и Радио Пловдив? Ако се интересувате от лечебните растения на България, моля отделете 10 минути, за да попълните анкетата и с това да помогнете на кампанията за Опазване и устойчиво ползване на лечебните растения в България!

Предварително благодарим за вашата подкрепа!

                                                                Анкета: Познавате ли българските билки?

Календар на ЛР - Жълт кантарион

Едва ли има българин, който да не е чувал за жълтия кантарион, да не го е виждал и поне веднъж да не е брал китка от него. Билкари и фитотерапевти го поставят в топ 10 на най- използваните билки.  Заради лечебната му сила народът го нарича  още Христова..

публикувано на 30.06.15 в 12:04

Култивиране на Бял оман

                              Белият оман е лечебно растение, чиито естествени находища у нас са силно намалели. Видът е защитен и е под специален режим на опазване и ползване съгласно Закона за лечебните растения в България. Затова събирането на бял..

публикувано на 29.06.15 в 12:30

Култивиране на Медицинска лайка

Лайката е една от най-масово използваните билки за лечение на редица заболявания още от древността. Тя е широко разпространена в цялата страна.  Условията за нейното развитие у нас са благоприятни, което позволява и улеснява култивирането й в почти всички..

публикувано на 26.06.15 в 16:34

Добиване на етерично масло от маточина

 България е богата на билки и има  традиции в събирането и кутивирането на лечебни растения и неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница. Три континента се снабдяват със зелени лекарства от нашата страна. В повечето случаи  обаче,..

публикувано на 26.05.15 в 10:50

Култивиране на Мента

Тя има освежаващ аромат и вкус, а чаят от нея може да излекува здравословния проблем на една пета от хората на земята. Тя има широко приложение в медицината, парфюмерията и хранително – вкусовата промишленост. Говорим за ментата. Тя е сред най-..

публикувано на 18.05.15 в 11:42

Култивиране на Бял риган

България се слави с изключителното богатство на лечебни растения. Качествените български билки са търсени навсякъде по света, конкурираме големи износители като Индия и Китай.  Природата ни е дар, но...не е неизчерпаем източник. Поради голямото..

публикувано на 12.05.15 в 13:32

Семейно предприемачество с лечебни растения

България има богати ресурси от лечебни растения, но те не се употребяват пълноценно. Обикновено се изнасят като суровини, а се връщат вложени в готови продукти, но на чужди компании. Преработените от чужди индустрии препарати и храни идват у нас..

публикувано на 15.04.15 в 13:23

Гърличето - изчезващ дар от високите планини - полезни качества и култивиране

Над 80% от населението в света използва лечебни растения. Природният ресурс обаче не е неизчерпаем. За да се съхрани е необходимо да се предприемат мерки за опазването му.  Чрез култивиране се получават около 50 % от добиваните у нас билки...

публикувано на 02.04.15 в 18:34

Култивирането на Беладона запазва вида в природата и носи приход на стопаните

Богатството на лечебни растения, отнесено към сравнително малката територия на страната ни е впечатляващо. Даровете от природата обаче не са безкрайни, ако не ги щадим. Заради прекалената им и понякога безотговорна употреба днес десетки видове лечебни..

публикувано на 24.03.15 в 15:13

Култивиране на Маточина

Зелени листенца яйцевидни и леко   назъбени. При стриване между пръстите издават приятна лимонова миризма. Цветовете са в основата на листата, бели, жълти и в розово. Разбира се това е маточина. Сгушена между вековни дървета и гъсти храсталаци, маточината..

публикувано на 23.03.15 в 12:06