Life +

Снимка

България  е на едно от първите места в света по богатство от лечебни растения. Преработката им у нас може да осигури поминък за една четвърт от народа ни, ако го опазваме и ползваме разумно.

Проект „Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България” е първият български проект, съфинансиран по компонент „Информация и комуникация” на Програмa Life + , на Европейската комисия. Изпълняван е от Фондация „Информация и природозащита”, Българско национално радио (БНР) и ЕкоЛогични Консултации ЕООД.

Повече от 150 рубрики за билките  вече са излъчени по Радио Пловдив  и Радио Стара Загора и по Програма „Хоризонт” на БНР. Голяма част от тях са повторно излъчвани и от останалите радиостанции на БНР, като с това посланията на Проекта достигат до цялата национална общественост.

В рамките на Проекта са:

- проведени обучения за: радио-журналисти; общински еколози, служители на областните управи и служители на горски служби, които издават разрешителни за бране на билки; както и за билкозаготвители, преработватели и берачи.

-  организирани изнесени приемни за фермери

-  произведен и излъчен по Българска национална телевизия документален  филм

-  проведен Панаир на билките, в Пловдив

Снимка

Знаете ли, че българските билки са сред най-лековитите и че страната ни е на едно от първите места в света по количества годишен износ?

Чухте ли рубриките за билките по програма "Хоризонт", Радио Стара Загора и Радио Пловдив? Ако се интересувате от лечебните растения на България, моля отделете 10 минути, за да попълните анкетата и с това да помогнете на кампанията за Опазване и устойчиво ползване на лечебните растения в България!

Предварително благодарим за вашата подкрепа!

                                                                Анкета: Познавате ли българските билки?

Възможности за култивиране на забраненото за събиране у нас седефче

Седефчето е лечебно растение, включено в Червената книга на България.Събирането му като билка, ограниченото разпространение и ниската плътност на популаците му са причините да бъде обявено за защитен вид, забранен за събиране от дивата природа. През..

публикувано на 20.01.16 в 14:56

Преработка на лист – бръшлян във фармацевтични и козметични продукти

България е богата на билки  и има  традиции в събирането и кутивирането на лечебни растения. Неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница и се използват във фармацията и козметичната промишленост. Три континента се снабдяват със..

публикувано на 23.12.15 в 10:43

Производство на студено - пресовани масла от семена на билки и на кюспе

Всяка държава в света разчита на природните си ресурси, за да развива икономиката си, да увеличава износа си и да печели. Умните държави, обаче, не само изнасят суровината, която притежават, но и стимулират местния бизнес да я инвестира в..

публикувано на 21.12.15 в 12:00

Календар на ЛР - Корени от коприва

Знаете ли, че всяка година във Влекобритания се провежда Световно първенство по ядене на коприва? Чували ли сте, че от коприва се произвеждат военни униформи? Със сигурност, обаче, си спомняте детството и приказката на Андерсен за дивите лебеди, в..

публикувано на 30.11.15 в 12:25

Календар на лечебните растения - Бръшлян

Всички знаем това растение, виждали сме го навсякъде – в гората, в парка, катерещо се по дървета, огради, сгради. Дори има нещо приказно при вида на къща, обвита от горе до долу с тъмно зелените листа на бръшляна. От стотици години хората се уповават..

публикувано на 27.11.15 в 14:29

Красивият конски кестен е незаменима билка

Всички сме се радвали на богатата сянка, която високата конусовидна корона на култивирания конски кестен прави във всеки парк или градина в цялата страна. Наричат го още див кестен или яровка.  Дивото растение е балкански ендемит и е защитен..

публикувано на 12.11.15 в 14:18

Шипково брашно - още един продукт от едно от най- ценните лечебни растения

В България има богати ресурси от лечебни растения, които са ценна суровина за хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Култивирането и преработката на билки са все по-привлекателни дейности за българските земеделски производители и..

публикувано на 29.10.15 в 13:10

Култивирането на Блатен аир - възможност за осигуряване на суровина от рядко лечебно растение

Прилича на обикновен папур, но не е! За  разлика от папура корените на блатния аир, както още в древността пише Авицена, чистят водата, възбуждат страстта и лекуват старостта.  И до днес корените на лечебното растение се използват заради отхрачващото,..

публикувано на 28.10.15 в 14:36

Календар на ЛР - Корен от Черен оман

Зарасличе и Жива кост са две от имената, под които е позната билката Черен оман. Те подсказват и две от най- попупулярните й лечебни свойства, които са я направили изключително ценна от древността до днес. Черният оман е многогодишно тревисто..

публикувано на 26.10.15 в 12:30

Календар на ЛР - Трънката - уникален дар от природата

Едно от най – разпространените лечебни растения – вкусната и полезна трънка, се употребява още от древността. Установено е, че трънки са част от стомашното съдържимо на човешка мумия на възраст от 5300 години. Вкаменелости с плодове трънка са..

публикувано на 23.10.15 в 11:17