Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен Асенов64 - Демокрит

Знаете ли, че обемът на конуса или пирамидата е една трета от този на цилиндъра или призмата със същата основа и височина? Вероятно не – но философът Демокрит, живял в Гърция преди около 2 400 години, го знае, защото пръв го е открил. {audio} Той..

публикувано на 15.01.14 в 13:34

63 - Едвард Григ

Колко висок трябва да си, за да композираш прекрасна музика? Или да попитам така – всички викинги ли са огромни канари или има и такива, чиито велик образ се побира в малко камъче? {audio} Познахте, има, той се казва Едвард Григ, роден е в Норвегия и..

публикувано на 08.01.14 в 12:58

62 - Лех Валенса

Така през 1989 година започва прочутата реч в Конгреса на САЩ на Лех Валенса, полският електротехник, който с божията помощ и тази на папата, Роналд Рейгън и лейди Маргарет Тачър, сряза на дребни парчета комунистическата Желязна завеса и я прати при..

публикувано на 18.12.13 в 11:24

61- Йеронимус Бош

Талантът му е огромен, въображението – невероятно, знаем малко за живота му и почти не разбираме значението на образите в огромната част от запазените му картини. Той се казва Йеронимус Бош и живее преди около пет века в Нидерландия. „Почетен доктор по..

публикувано на 18.12.13 в 11:16

60 - Микеланджело Антониони

Великият италиански режисьор Микеланджело Антониони ме изправя пред напълно неразрешим проблем. {audio} Не, не онзи, от който мнозина настръхват, когато гледат негови филми – дали разбират нещо и има ли изобщо нещо за разбиране в тях. Този въпрос аз..

публикувано на 05.12.13 в 09:20

59 - Захариас Янсен

Днес ще ви срещна с един човек, за когото всичко известно може би е светата истина, а може би е долна лъжа. Сигурно е обаче, че човекът е роден в Нидерландия в края на ХVІ век, казва се Захариас Янсен и му се приписват две от най-невероятните..

публикувано на 28.11.13 в 11:23

58 - Виктор Юго

„Оставям 50 хиляди франка на бедните. Искам да бъда погребан с тяхната катафалка. Отказвам да бъда опят от която и да било църква. Моля се за душите на всички. Вярвам в Бог.” Това са последните пет изречения, които Виктор Юго, великият поет, прозаик,..

публикувано на 22.11.13 в 11:13

57 - Рихард Щраус

„Аз може и да не съм композитор от първи ранг, но със сигурност съм първокласен композитор от втори ранг” – казва за себе си Рихард Щраус. {audio} Разбира се, привкусът на скромност в това изказване или е плод на деликатност, или е проява на чиста..

публикувано на 13.11.13 в 12:25

56 - Фридрих Шелинг

Искате ли сред вашите най-близки приятели да са Гьоте, Хегел, Хьолдерлин, Новалис, Шилер, Фихте, братята Шлегел? Или сред студентите, които слушат лекциите ви в Берлинския университет, да са още никому неизвестните Сьорен Киркегор, Якоб Буркхарт,..

публикувано на 06.11.13 в 11:15

55 - Джефри Чосър

„Когато той се роди, Англия имаше език, след като умря, тя вече имаше и литература”. Всеки писател по света би искал това да са думи, написани за него - но само на един е дадено. {audio} Казва се Джефри Чосър и отдавна не му пука кой какво казва за..

публикувано на 30.10.13 в 10:57