Великите европейци

Снимка

„Великите европейци” е поредица радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. 

Тази образователно-развлекателна рубрика на журналиста Пламен Асенов и БНР - Радио „Пловдив” е насочена към широк спектър слушатели, но търси контакт най-вече с младите хора. Излъчва се в ефира на БНР - Радио „Пловдив” всяка сряда между 9.00 и 9.30 часа. Рубриката има и две повторения - в събота след новините на радио Пловдив в 10.00 часа и в неделя - след новините в 22.00 часа.

Заради предизвикателствата на такъв рядко разработван жанр като радио-портрета, целта е да се излезе от линейната биографична схема и да се търси развитие около една или няколко преплетени линии от живота и дейността на съответния герой. Развиват се също и максимален брой връзки към интересни детайли и характерни особености както на собственото време на героя, така и на нашето, слушателското време.

„Великите европейци” е рубрика с дългосрочен характер, която е отворена за сътрудничество и подкрепа от страна на бизнеса и заинтересовани обществени организации.

Автор и водещ: Пламен Асенов13 - Жоан Миро

„Маркизата излезе в пет”. Ако сте писател и искате да минете за истински сюрреалист, никога не пишете това изречение в свой роман. Аз мога да си го позволя, защото съм прост журналист. {audio} Но то е цитирано и пряко заклеймено като изречение..

публикувано на 11.01.13 в 18:38

11 - Христофор Колумб

Знаете ли коя е най-популярната дума в Европа през ХV-ХVІ век? Не знам да е правено подобно изследване, но ако се направи, вероятно думата ще се окаже „земя”. {audio} Разбира се, изречена с ентусиазъм, нещо като – земя-я-я-я. Представете си колко..

публикувано на 08.01.13 в 10:17

12 - Джон Ленън

Когато през 71-ва година в Ню Йорк Джон Ленън и Йоко Оно с групата „Пластик Оно Бенд” записват „Честита Коледа, войната свърши”, по света никаква война не е свършила, разбира се. {audio} Включително и войната във Виетнам, срещу която песента е..

публикувано на 09.01.13 в 13:24

10 - Папа Йоан Павел II

Познавате ли човек на име Анджей Явен? Вероятно не. Аз също не го познавам, но съм сигурен, че все още има живи хора, които помнят него и неговата поезия. {audio} Ето как звучи тя, преведена от Първан Стефанов: Но това равновесие, дето самотно го..

публикувано на 21.12.12 в 18:01

9 - Хенрих Ибсен

Всички знаят, че англичанинът Уйлям Шекспир е най-известният драматург. И макар всички да знаят също, че в литературата няма победители и победени, а само победители, точно в този случай често се задава еретичния въпрос „кой е втори”? Специалистите са..

публикувано на 13.12.12 в 13:40

8 - Зенон от Елеа

Когато кажа, че днес ще говорим за философа Зенон от Елеа, някой веднага ще заспори с мен дали можем да смятаме древните гърци, независимо колко велики мислители са те, за европейци в същинския смисъл на думата. {audio} Да, наистина, по времето,..

публикувано на 07.12.12 в 14:42

7 - Андре Жид

Андре Жид е името на едно от най-лошите момчета на европейската литература от края на ХІХ и първата половина на ХХ век. {audio} Жан Топарт чете откъс от романа „Пасторална симфония” Това е френският актьор Жан Топарт с откъс от романа на Андре..

публикувано на 04.12.12 в 11:18

6 - Т.С. Елиът

{audio} Да, това е част от прочутия мюзикъл „Котките”, който вече повече от 30 години не слиза от световната музикална сцена. Само че не се подвеждайте, днес няма да говорим за композитора сър Андрю Лойд Уебър, най-малкото - защото още не сме стигнали..

публикувано на 23.11.12 в 14:20

5 - Джеймс Джойс

„Някой изобщо разбира ли?” {audio} Твърди се, че с тези думи на уста през 1941-ва година си заминава от света Джеймс Джойс, писателят, който с една книга промени литературния свят завинаги. Добре, де, не е написал само една книга човекът, написал е..

публикувано на 16.11.12 в 15:06

4 - Антонио Гауди

На 7 юни 1926 година един най-обикновен градски трамвай в Барселона, уби Антонио Гауди, един от най-необикновените архитекти и визионери на Европа и света. {audio} Началото на „Почит към Антонио Гауди” на Толиа Никипровецки, което продължава под..

публикувано на 16.11.12 в 11:46