Глухарчето като мощно лекарство и вкусна храна

Глухарчето (Taraxacum officinale ) е познато на хората от хилядолетия. Народът го нарича още радика, жълтурче, попадийка, фенерено цвете, млечна пръчка, масно цвете и полска салата. Слънчевите жълти цветове на глухарчето цъфтят по поляни, ливади,..

публикувано на 31.08.15 в 11:21

Отглеждане на малини по биологичен начин

Малината е не само  вкусен, ароматен  и любим плод за много хора, но и билка. Плодовете й притежават богат коктейл от витамини, антииоксиданти, минерали, киселини и фибри, а  чаят от малиновите листа лекува  стомашно – чревни заболявания, гърлобол и..

публикувано на 27.08.15 в 14:15

Култивиране на Исоп

Исопът е многогодишно, полухрастовидно растение от семейство Устоцветни. На височина достига от 80 до 150 сантиметра, има нежни синьо-виолетови цветове, приятен аромат и лютиво-горчив вкус. Видът е с добре развита коренова система, изправени стебла,..

публикувано на 26.08.15 в 11:37

Правила за опазване на растенията, позволени само за лично ползване и опазване на находищата им

С аромати, цветове и свежест планината мами в летните жеги, а ръцете на туристите сякаш сами посягат към растенията, с които на свеж букет или сушена връзка  можем да пренесем богатството на природата у дома. Използването на лечебни растения е все по-..

публикувано на 31.07.15 в 13:43

Календар на ЛР - Кръвен здравец

Здравецът разпръсква аромат в почти всяка българска градина. Здравец за здраве казва народа ни и не случайно нарича билката още « жива трева» От различните  видове здравец,  с доказани  лечебни ствойства е кръвният здравец  - билка позната на хората..

публикувано на 29.07.15 в 16:57

Отглеждане на мащерка по биологичен начин

Преди 5 000 години шумерите откриват лечебните свойства на мащерката. Древните гърци се сетили да я добавят в ястия,  римляните - воини ароматизирали ваната си с нея, а шотландците пиели чай преди битка. И така до наши дни  мащерката си остава сред..

публикувано на 28.07.15 в 15:15

Календар на ЛР - Жълт кантарион

Едва ли има българин, който да не е чувал за жълтия кантарион, да не го е виждал и поне веднъж да не е брал китка от него. Билкари и фитотерапевти го поставят в топ 10 на най- използваните билки.  Заради лечебната му сила народът го нарича  още Христова..

публикувано на 30.06.15 в 12:04

Култивиране на Бял оман

                              Белият оман е лечебно растение, чиито естествени находища у нас са силно намалели. Видът е защитен и е под специален режим на опазване и ползване съгласно Закона за лечебните растения в България. Затова събирането на бял..

публикувано на 29.06.15 в 12:30

Култивиране на Медицинска лайка

Лайката е една от най-масово използваните билки за лечение на редица заболявания още от древността. Тя е широко разпространена в цялата страна.  Условията за нейното развитие у нас са благоприятни, което позволява и улеснява култивирането й в почти всички..

публикувано на 26.06.15 в 16:34

Добиване на етерично масло от маточина

 България е богата на билки и има  традиции в събирането и кутивирането на лечебни растения и неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница. Три континента се снабдяват със зелени лекарства от нашата страна. В повечето случаи  обаче,..

публикувано на 26.05.15 в 10:50