Практика и перспективи пред бизнеса за преработка на лечебни растения

Богатата българска природа, традициите на събиране и на култивиране на   лечебни растения, съвременните методи на преработка - всичко това, съчетано с добър бизнес нюх - може да донесе реални печалби на предприемачите и   да създаде заетост и..

публикувано на 17.10.14 в 11:02

Календар на ЛР - Бяла бреза

Eдинственото дърво в природата, чиято кора е бяла, e брезата.  Белият цвят се дължи на вещество, която по латинското име Betula се нарича бетулин. Брезата  живее до 150 години, непретенциозна е, студоустойчива и сухоустойчива,  пионерен..

публикувано на 16.10.14 в 11:07

Технологиите за култивиране на ЛР, разработвани от Института по розата в Казанлък

През последните години интересът към природосъобразния начин на живот се връща и в конвенционалната и алтернативната медицина все повече навлизат продукти на растителна основа.  Според Световната здравна организация, над 40 процента от лекарствените..

публикувано на 17.09.14 в 14:35

Научните изследвания за ЛР на сем. Крачанови и приложението им в практиката

Българските ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ са ценен национален ресурс, който трябва да се пази и ползва устойчиво, за да лекува и дава поминък на поколения напред. Това е и една от целите на проекта  "Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България”,..

публикувано на 10.09.14 в 16:05

Култивиране на шипка сорт "Пловдив 1"

Необходимостта от влагане на суровини от лечебни растения в лекарствени препарати, както и в хранително-вкусовата, козметичната и парфюмерийната индустрия расте непрестанно. Количествата от диворастящилечебни растения обаче не е достатъчна и не..

публикувано на 09.09.14 в 11:13

Добра практика на култивиране на мента, маточина и резене

Почти половината от лекарствените препарати, които ползваме, са от растителен произход. Естествените находища обаче не са неизчерпаеми. Най-добрият подход за опазването им е култивирането. Така се запазват редки и застрашени видове като мурсалският..

публикувано на 28.08.14 в 17:49

Календар на ЛР - Бял равнец

Растенията не съдържат еднакво и достатъчно количество лечебни вещества по всяко време на годината. Ето защо за най-пълноценното им използване е необходимо да се знае кога да се събират - по кое годишно време и в коя фаза от развитието им.Това има..

публикувано на 27.08.14 в 10:36

Календар на ЛР - Трибулус терестрис /Бабини зъби/

Трибулус терестрис е едногодишно растение, което е известно в традиционната българска медицина с името "Бабини зъби". В литературата са описани около 25 народни наименования набилката в различните крайща на България.  Бабините зъби са..

публикувано на 12.08.14 в 11:46

Добра практика за култивиране на Липа в разсадник "Капсидата" край Асеновград

Лекарствените растения са забележителни и ценни поради съдържащите се в тях биологичноактивни вещества,  способни да влияят върху жизнените процеси, протичащи в организма на човека и животните. Особеното географско положение на нашата страна и добрите..

публикувано на 28.07.14 в 14:18

Традициите на Еньовден и богатството на България от лечебни растения

По изконна народна традиция на днешния Еньовден (24 юни) се берат 77 билки и половина за всички болести и една без име. Според народните вярвания на този ден билките имат най-голяма лечебна и магическа сила, особено рано сутрин, преди изгрев слънце. От..

публикувано на 24.06.14 в 15:16