Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите...

публикувано на 23.02.16 в 15:09

Лечебният сироп от черен бъз

Статистиката показва увеличаване на обемите на добивани и реализирани билки през последните години.  Това се дължи на нарастващата популярност на билковите продукти. 90%   от събраните билки у нас, обаче,  се изнасят за европейските преработващи..

публикувано на 18.02.16 в 10:25

(Не)Познатото резене и култивирането му по биологичен начин

Лeчебно растение  с дълга история, с много имена, с богат вкус и със запомнящ се аромат. То е билка, подправка и зеленчук, включени в менюто и на елитните кухни  по Средиземноморието, използва се  и като средство за отблъскване на молци...

публикувано на 17.02.16 в 10:08

Лечебни свойства и перспективи за култивиране на Вълнест напръстник

На мнозина  растението  Вълнест напръстник, може би поне като име-  е непознато, но точно то е природната основа на най- често  прилаганите у нас лекарства, регулиращи сърдечната дейност. Виждали сте го и при разходки в планината. То е..

публикувано на 26.01.16 в 11:24

Култивиране на репей

България е една от най – богатите на лечебни растения страни в света. От всички заобикалящи ни растения у нас всяко пето е лечебно. Най – добрият начин за опазване на редките и застрашени видове билки и на тези, които се използват в големи количества, е..

публикувано на 25.01.16 в 12:53

Вечнозеленият бял имел

Белият имел е изключително  интересен лечебен вид. Рзпространен е в цяла Европа, у нас  също се среща в цялата страна, като по-големи са запасите в Източна България, особено по черноморското крайбрежие. В стари билкарски книги се среща с..

публикувано на 22.01.16 в 12:23

Възможности за култивиране на забраненото за събиране у нас седефче

Седефчето е лечебно растение, включено в Червената книга на България.Събирането му като билка, ограниченото разпространение и ниската плътност на популаците му са причините да бъде обявено за защитен вид, забранен за събиране от дивата природа. През..

публикувано на 20.01.16 в 14:56

Преработка на лист – бръшлян във фармацевтични и козметични продукти

България е богата на билки  и има  традиции в събирането и кутивирането на лечебни растения. Неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница и се използват във фармацията и козметичната промишленост. Три континента се снабдяват със..

публикувано на 23.12.15 в 10:43

Производство на студено - пресовани масла от семена на билки и на кюспе

Всяка държава в света разчита на природните си ресурси, за да развива икономиката си, да увеличава износа си и да печели. Умните държави, обаче, не само изнасят суровината, която притежават, но и стимулират местния бизнес да я инвестира в..

публикувано на 21.12.15 в 12:00

Календар на ЛР - Корени от коприва

Знаете ли, че всяка година във Влекобритания се провежда Световно първенство по ядене на коприва? Чували ли сте, че от коприва се произвеждат военни униформи? Със сигурност, обаче, си спомняте детството и приказката на Андерсен за дивите лебеди, в..

публикувано на 30.11.15 в 12:25