Календар на лечебните растения - Бръшлян

Всички знаем това растение, виждали сме го навсякъде – в гората, в парка, катерещо се по дървета, огради, сгради. Дори има нещо приказно при вида на къща, обвита от горе до долу с тъмно зелените листа на бръшляна. От стотици години хората се уповават..

публикувано на 27.11.15 в 14:29

Красивият конски кестен е незаменима билка

Всички сме се радвали на богатата сянка, която високата конусовидна корона на култивирания конски кестен прави във всеки парк или градина в цялата страна. Наричат го още див кестен или яровка.  Дивото растение е балкански ендемит и е защитен..

публикувано на 12.11.15 в 14:18

Шипково брашно - още един продукт от едно от най- ценните лечебни растения

В България има богати ресурси от лечебни растения, които са ценна суровина за хранителната, фармацевтичната и козметичната промишленост. Култивирането и преработката на билки са все по-привлекателни дейности за българските земеделски производители и..

публикувано на 29.10.15 в 13:10

Култивирането на Блатен аир - възможност за осигуряване на суровина от рядко лечебно растение

Прилича на обикновен папур, но не е! За  разлика от папура корените на блатния аир, както още в древността пише Авицена, чистят водата, възбуждат страстта и лекуват старостта.  И до днес корените на лечебното растение се използват заради отхрачващото,..

публикувано на 28.10.15 в 14:36

Календар на ЛР - Корен от Черен оман

Зарасличе и Жива кост са две от имената, под които е позната билката Черен оман. Те подсказват и две от най- попупулярните й лечебни свойства, които са я направили изключително ценна от древността до днес. Черният оман е многогодишно тревисто..

публикувано на 26.10.15 в 12:30

Календар на ЛР - Трънката - уникален дар от природата

Едно от най – разпространените лечебни растения – вкусната и полезна трънка, се употребява още от древността. Установено е, че трънки са част от стомашното съдържимо на човешка мумия на възраст от 5300 години. Вкаменелости с плодове трънка са..

публикувано на 23.10.15 в 11:17

Календар на ЛР - Смрадлика

Смрадликата, известна ни още от тефтерите на баба под името „тетра”, е вълшебен лек от природата. Народът казва, че билката цери 99 болести и сигурно няма човек, който да не се е възползвал поне веднъж от силните й лековити качества. Освен изключително..

публикувано на 14.10.15 в 13:20

Къпина - опазване в природата и култивирано отглеждане

Бодлив храст, растящ покрай пътища и синури, разпространен на територията на цялата страна и срещан от полето до планините на надморска височина до 1700 метра- всички сме го виждали, всички сме посягали и откъсвали от ароматните и сочни плодове на..

публикувано на 29.09.15 в 17:41

Преработка на диворастящи билки в тинктури и капсули

България е една от най- богатите страни в света на ценни за фармацията, козметиката и хранително – вкусовата промишленост лечебни растения. Страната ни оглавява класацията за най- голям износител на билки в Стария континент. Много важна  отличителна..

публикувано на 28.09.15 в 12:25

Календар на ЛР - Безценният тревист бъз

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространеноу нас, на практика е безценно. Казват, дори че е билка със свойства на панацея . Може би не й обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме   тревистия бъз или бъзака -..

публикувано на 14.09.15 в 12:00